Vrije voorraad versus plankvoorraad in Exact Globe

Wanneer je producten op voorraad houdt kun je een onderscheid maken tussen plankvoorraad en vrije voorraad. De plankvoorraad is de hoeveelheid van een product die fysiek aanwezig is in het magazijn. Het kan zijn dat er klantorders zijn waarvoor een deel van deze voorraad gebruikt zal worden. Vaak zijn we dan ook geïnteresseerd in de vrije voorraad: de hoeveelheid die nog beschikbaar is voor nieuwe klantorders.

In Exact Globe kun je werken met het toewijzen van voorraad. Zodra klant- of productieorders worden toegewezen aan plankvoorraad is er minder voorraad beschikbaar voor nieuwe klantorders: de vrije voorraad neemt af.

Vaak worden producten verkocht via een webshop en willen we deze ‘voeden’ met de actuele vrije voorraad. Of stel dat we een rapportage willen bouwen met daarin de vrije voorraad per product?

In dit blog beschrijf ik twee SQL queries waarmee de vrije voorraad per magazijn per product kan worden opgevraagd vanuit een Exact Globe database.

Vrije voorraad

SQL query 1: tabel Stockbalances

Deze query maakt gebruik van de tussentabel ‘Stockbalances’ en toont het magazijn, het product, de voorraad en de vrije voorraad met als peildatum ‘vandaag’:

Vrije voorraad in Exact Globe

SQL query 2: view GRV_StockpositionsPerDay

Deze query maakt gebruik van de view ‘GRV_StockpositionsPerDay’. Deze view is gebaseerd op de tabel ‘gbkmut’ en toont de vrije voorraad voor alle data (geen specifieke peildatum):

Vrije voorraad versus plankvoorraad

Wil je meer weten over voorraden in Exact Globe of heb je hulp nodig bij het toepassen van deze SQL queries in jouw Exact omgeving? Neem dan contact met ons op, we helpen je graag verder.

Gerelateerde blogs

2023-05-02T10:41:22+00:00
Ga naar de bovenkant